Košarica Narudžba

Tuširanje hladnom vodom za zdravlje!

31.01.2013
M. Šimović
Tuširanje hladnom vodom kao oblik hidroterapije je bio priznati oblik liječenja koje je izgubilo popularnost s dostupnosti tekuće tople vode i lijekova na recept. Postoji mnogo zdravstvenih koristi od tuširanja hladnom vodom i još ćete uštedjeti

na vašim računima. Koristi od tuširanja hladnom vodom su:

  • Jača imunitet povećavajući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.  Zbog ovoga ćete biti manje podložni prehladama i gripama.
  • Poboljšava cirkulaciju krvi što je ključno za zdravlje. Izmjenjivanje hladne i tople vode poboljšava cirkulaciju stežući i šireći krvne žile. Ovo može spriječiti hipertenziju, ukrućivanje arterija, pojavljivanje raznih vena i pomoći vam da se osjećate i izgledate bolje.
  • Regulira tjelesnu toplinu pomoću termogeneze, odnosno proizvodnje tjelesne topline. Ovo aktivira tjelesni prilagođavajući sustav obnavljanja. Ako imate kronično hladne ruke ili stopala ili se znojite puno, probajte ovo tuširanje hladnom vodom.
  • Podupire mršavljenje tako što ubrzava metabolizam. Smeđe masti su dosta uključene u potrošnju energije, a one se stvaraju na hladnoći. Vidjet ćete više gubitka kilograma i rast i obnavljanje mišićnog tkiva. 
  • Smanjuje depresiju, hladna voda stimulira "plave točke" u mozgu i stimulira proizvodnju noradrenalina koji otklanja depresiju.
  • Poboljšava kretanje limfe, limfa nosi otpad iz stanica,  a oslanja se na kontrakcije mišića kako bi obavila posao. Hladna voda izaziva kontrakcije cijelog tijela. Limfedem u stopalima i zglobovima je uobičajeni znak loše cirkulacije.
  • Produbljuje disanje kako bi pobijedio stres izazvan šokom zbog hladne, vazokonstrukciju i potrebu za kisikom da bi se zagrijali. Također, pomaže u borbi protiv kroničnog umora.
  • Održava zdravom kosu i kožu dok vruća voda isušuje vašu kožu, hladna voda stišće vaše pore kako bi vašakosa bila sjajnija i kako bi vaša koža izgledala bolje. Ovo će vam pomoći da uklonite akne i pomoći će vašem tijelu pri detoksifikaciji.
  • Povećava razinu energije i osjećaj zdravlja. Stari samuraji su se svako jutro poljevali kantom hladne vode po glavi, to se zvalo Shinto i vjerovali su da se na taj način čisti duh svaki dan kako bi se pripremili za novi dan.  
  • Povećava proizvodnju hormona što će vam uvelike pomoći ako pokušavate začeti.

Ne preporuča se činiti naglu promjenu, sve što je ekstremno može izazvati veliki stres vašem tijelu. Možete početi tako što ćete smanjiti toplinu vaše vode za tuširanje iz ugodno tople na toplu pa na mlaku pa hladniju pa hladnu.  Isto tako možete na kraju tuširanja odvrnuti vodu na hladno samo 30 sekundi pa na više.  Tuširat ćete se svejedno pa se malo i poigrajte s hladnom vodom i neka malo ona radi za zdravlje vašeg tijela. 

 

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO