Košarica Narudžba

Trudnice: folna kiselina - protiv malformacija!

15.06.2012
M. Šimović
Na temelju istraživanja koje je objavljeno u broju 12 od 1995 godine popularnog stručnog časopisa Journal of the American Medical Association, proizlazi da se možda polovica slučajeva teških defekata u djece “Neural tube defect”

 (nedostatak dijela mozga, nezatvoreni kičmeni stub, hernia mozga) može prevenirati ako žena dovoljno rano počne uzimati folnu kiselinu!

Tekst za folnu kiselinu napisan sedamdesetih godina i ovaj danas na početku novog milenija, potpuno se razlikuju! Nova istraživanja i novi znanstveni radovi toliko su pomakli saznanja da se teško stiže sve registrirati. To je razlogom što smo ovaj vitamin iz B skupine stavili upravo u poglavlje “Suplementi za trudnice i starije osobe”. Dok u drugim segmentima predstavlja neophodnu tvar tj vitamin iz povrća i citrusnog voća, ovdje ona predstavlja zlata vrijedno preventivno sredstvo!

Kako djeluje?

Folna kiselina je neophodna za sintezu DNA dakle izgradnju svih novih stanica pa prema tome i stanica ploda (fetusa). Ako u tom procesu “zašteka” bilo koja komponenta, nastaju defekti. Upravo zbog toga je važna redovita opskrba trudnice u ranom periodu s dovoljnim količinama folne kiseline, koje su značajno veće od preporučenih količina RDA. Prevencija defekata na plodu (rascjepljena usna i nepce, razni defekti na srcu, kičmi, nogama i rukama) glavna je svrha suplementiranja trudnica . Nadalje, folna kiselina je direktno uključena u izgradnju tvari S-adenozil-L-metionina (SAMe) od koje u velikoj mjeri zavisi raspoloženje. Da ne bi rasla razina homocisteina u krvi opet je potrebna folna kiselina! Ne treba zaboraviti da njen porast označava zapravo oboljenje srca i krvnih žila. Nije poznata veza homocistein - folna kiselina, ali se zasigurno zna da da ga folna kiselina snižava! Prema tome folna kiselina ovdje predstavlja pravog zaštitnika! Pokušava se lansirati objašnjenje da gen koji inaće kontrolira razinu homocisteina - mutira.

Pokazalo se da osim toga, folna kiselina može pomoći kod celijakije, Chronove bolesti, oboljenja zubnog mesa (gingivitisa), ulceroznog colitisa itd.

Gdje je ima i može li biti deficit?

Grah, zeleno lisnato povrće, citrusno voće i pšenične klice su dobri izvori folne kiseline. Raznovrsna prehrana trebala bi osigurati dovoljne količine ovog vitamina za normalne životne prilike. Treba reći da neobične prehrambene navike mogu dovesti do deficita čak i u zapadnim zemljama gdje postoji obilje hrane. Istraživanja su pokazala da ima neočekivano veliki broj ljudi s blagim deficitom folne kiseline što se najbolje vidi po testu na osnovu homocisteina. Jednadžba izgleda jednostavno; malo folne kiseline - povišen homocistein, povišeni homocistein - povećan rizik od srčanog infarkta i obrnuto!. U stvari, preventivno uzimanje folne kiseline moglo bi uštedjeti u SAD 13500 smrtnih slučajeva od kardio-vaskularnih bolesti godišnje ! Deficit folne kiseline je moguć kod alkoholičara i kod žena koje dulje vrijeme koriste anti-baby pilule.

Doziranje, toksičnost, interakcije:

Sve žene koje su ostale trudne ili to namjeravaju postati, trebale bi uzimati od 400-800 /ug folne kiseline dnevno s svrhom preveniranja porođajnih defekata u djece. Ostalim ženama se preporučuje 400 /ug. Zanimljivo da je folna kiselina iz prirodnih izvora slabije iskoristiva od sintetske folne kiseline u gotovim preparatima (8). Folna kiselina se toplo preporučuje i svim starijim osobama.

Općenito kod korištenja folne kiseline nema sporednih učinaka , ali dodavanje folne kiseline prehrani u dozi 100 x RDA može izazvati intoksikaciju kod osoba s dijagnozom deficita vitamina B-12 što ima za posljedicu oštećenje živaca. Na sreću, takva situacija se rijetko događa Naime, folna kiselina je neophodna da bi se u organizmu iskoristio vitamin B-12.. Proteolitski enzimi i lijekovi protiv kiseline u želucu (antacidi) blokiraju apsorpciju folne kiseline, o čemu naravno treba voditi računa. Lijekovi protiv reume i raka mogu dovesti do interakcije s folnom kiselinom.

Izvor: Tajne zdrave prehrane, dr. Ignac Kulier

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO