Košarica Narudžba

Selen - pravi zaštitinik

24.03.2011
M. Šimović
Dok ne izgubi člana obitelji ili dragog prijatelja ili dok se sam ne razboli, čovjek ne zna što je rak! Banalna činjenica da redovno uzimanje selena može smanjiti njegove šanse da dobije rak može mu iz temelja promjeniti poglede na život!

Kada bi se među 640 suplemenata koji se danas širom svijeta koriste u svrhu preveniranja degenerativnih bolesti mogao izabrati jedan apsolutno koristan a po svemu sudeći vrlo učinkoviti, onda bi zasigurno to bi selen! Ujedno, to je suplement čije su granice između korisnih i toksičnih učinaka najuže; ovisno o dozi on štiti od raka i izaziva ga! Pravi “zaštitnik” koji jednako uzimaju liječnici i ljekarnici kao i obični smrtnici. I to svaki dan jer jedino tako pokazuje svoje pozitivno djelovanje.

Kako djeluje?

Ne treba zaboraviti da je selen sastavni dio mnogih enzima; prvenstveno aktivira enzim glutation peroksidazu (GSH-PX) koja djeluje u obrambenom sutavu, što znaći ako je nema dovoljno (često se događa) sustav funkcionira slabije .Na taj način selen pomaže obrani protiv raka. Ima on i druge sjajne aktivnosti pa tako u organizmu aktivira tzv programiranu smrt stanica raka (apoptozu). Selen učestvuje u formiranju stanica čistača (natural killer cels) koje su direktno angažirane u procesu obrane tijela od vanjskih uzročnika. Selen također koči (inhibira) stvaranje prostaglandina koji izazivaju upalna stanja, pa bi se moglo reći da indirektno djeluje protuupalno.

Posljednje veliko istraživanje selena s dvostrukom slijepom probom na 1300 ljudi pokazalo je slijedeće: skupina ispitanika koja je kroz 7 godina dobivala 200 /ug seleno-kvasca dnevno, imali su smanjenje smrtnosti od raka za 50% u odnosu na placebo skupinu. Drugo znanstveno istražiivanje još je zanimljivije; muškarci koji su u hrani dobivali iz prirodnih izvora povišeni selen (provjereno analizom dnevnog unosa), imali su 65% manje oboljenja od raka prostate. Dodavanje selena u svakodnevnoj prehrani pokazalo se korisnim kod populacije koja živi tamo gdje u zemljištu nedostaje selena (što znaći da ga nema dovoljno u hrani i vodi tog područja). U takvim područjima, zahvaljujući suplementaciji selenom, registrirano je smanjenje oboljenja hepatitisa.Nije potrebno naglašavati da je selen stimulator hormona štitnjače, dakle da u njegovu nedostatku nastaju neugodni homonalni poremećaji (4). Na kraju još nešto zanimljivo; u dvostrukom slijepom pokusu potvrđeno je da na neki način (još nije utvrđeno koji) selen normalizira pokretljivost spermatozoida što je veliki problem muške neplodnosti. Poznato je jako antioksidacijsko djelovanje selena, odnosno selen pojačava antioksidacijsko djelovanje vitamina E!

Talijanski istraživači su utvrdili da ga športaši za vrijeme iscrpljujućih treninga gube kroz znoj čak do 300 /ug dnevno. Ako takav športaš dnevno dobiva 100 /ug selena, što je uobičajena praksa, bit će uskoro u deficitu! Iz toga slijedi da se koristi kao učinkovita zaštita od oksidacijskog stresa.

Tijekom 1989 godine provedeno je na području NR Kine veliko istraživanje kemoprevencije hepatitisa dodavanjem selena u hrani uz vrlo dobre rezultate. Neka područja Kine deficitarna su u selenu; kad ga nema u zemljištu nema ga u biljkama i vodi za piće.

Selen se preporučuje zbog prevencije pojave raka, raka prostate osobito kod osoba koje nasljedno naginju toj bolesti. Astma, ateroskleroza i nedostatak hormona štitnjače, makularna degeneracija mrežnjače i retinopatija. Objavljen je velik broj eksperimentalnih radova na temu selen - pojava raka i uvijek je zaključak isti; tamo gdje selena u hrani ima ili se umjetno dodaje, manje je raka! Premda selen nije lijek protiv raka znaćajno može pomoći!

Gdje ga ima?

Brazilski orah, kvasac, cjelovito zrno žitarica, hrana iz mora.i naravno suplementi u obliku tableta ili kapsula mogu biti izvorom selena.

Kome nedostaje selen?

Premda je potpuni nedostatak selena u hrani rijedak, moderan način prehrane
“iz samoposluge” nikako ne osigurava dovoljno ovog minerala. Navika kod koje vrlo često samo zbog “ribljeg” mirisa na stolu nema proizvoda iz mora, može izazvati njegov kronični deficit. Pokazalo se da je to u pravilu čest slučaj kod starijih osoba, bolesnika, rekonvalescenata pa i aktivnih športaša. Bolesnici od AIDS-a su deficitarni u selenu, a misli se da je nedostatak selena upleten i kod bolesti srca i krvnih žila.

Doziranje i preporuke:

Mnogi liječnici koji se bave nutricionizmom, preporučuju 200 /ug selena dnevno kroz dulje vrijeme, a za starije osobe (iznad 50 g.) se preporučuje kontinuirano uzimanje. Obzirom na redovni pad obrambenih sposobnosti organizma u rano proljeće (veljača-travanj) mnogi liječnici preporučuju uzimanje od studenog tekuće do travnja iduće godine. Spomenuta količina od 200 /ug dnevno se smatra sigurnom, ali se istovremeno upozorava da već 1000 /ug dnevno može biti opasno kroz dulje vrijeme (selen je toksičan i karcinogen). Najnovijom preporukom od 11. travnja 2000 godine, Institut za medicinu američke Akademije znanosti (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) smanjio je preporučeni unos selena na 55 /ug za odrasle muškarce i žene. Želim vas podsjetiti da su muškarci do sada imali preporuku 70 /ug dnevno. Istovremeno, određen je i maksimalni dnevni unos selena koji iznosi 400 /ug. Do sada se kao najbolji pokazao seleno-kvasac tj preparat selena dobiven obogaćivanjem uzgoja kvasca - selenom. Na Institutu za športsku medicinu dr Colgana u San Diegu,
Kalifornija kod pripreme športaša koristi se najmanje 200 /ug selena u obliku seleno-kvasca.

Sporedni učinci i toksičnost:

Kod doza većih od preporučenih, mogu se javiti poremećaji u rastu nokata, osip kože te promjene na živčanom sustavu. Kao što smo rekli, selen je “nož s dvije oštrice” a sigurnosna doza je vrlo malena. U pravilu, treba se držati naputaka. Ne preporučuje se eksperimentiranje s raznim spojevima selena.

Izvor: Tajne zdrave prehrane, I. Kulier

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO