Košarica Narudžba

Proljeće na tanjuru

05.06.2011
M. Šimović
Umjesto mučnog zbrajanja grama ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, počnite misliti o spektru duginih boja na svom tanjuru. Jeste li se ikad zapitali - kakvi su vaši obroci i koliko boja se nalazi na vašem tanjuru?

 Priroda ih je pružila pregršt no kakav je vaš odabir - samo ispuniti želudac ili nahraniti milijune stanica koje grade naše tijelo? Živimo u vrijeme u kojem su u porastu tzv. bolesti suvremenog načina života, a statistički podaci toliko su poražavajući da itekako ima smisla djelovati preventivno i zaštititi se koliko god je to moguće.

U proljeće kad se cijela priroda budi, trebali bismo probuditi i našu svijest o hrani, da bi rezultat bio dobar osjećaj i zdravo tijelo. Hipokrat je rekao: "Nikada nećemo shvatiti bolest dok ne shvatimo hranu." U hrani se krije velika moć, jer u njoj sadržani kemijski elementi mogu ponovno izgraditi stanice ili ispraviti nastale manjkavosti. Sve tjelesne stanice programirane su da upotrebom unutarnje energijei nutrijenata unesenih hranom izvana obave svoje zadaće u organizmu. Nedostatak pojedinih tvari najbolje se očituje u broju i aktivnosti imunoloških stanica. Naše tijelo svake se minute služi milijunima novonastalih obrambenih stanica, a da bi imunološki sustav uspješno izdržao taj neprestani biokemijski maraton, potreban mu je oslonac u tvarima koje dobivamo upravo iz hrane.

Naša najveća ljekarna

Uvriježeno je mišljenje da svaka vrsta voća i povrća daje samo po jedan mikronutrijent, npr. naranče vitamin C, banane kalij itd... No, zapravo svako voće i povrće vrlo je složen aparat fitokemikalija koje služe u borbi protiv bolesti, pa znamo da u svakodnevne obroke treba uključiti raznovrsnu hranu sa što više boja. Mnoge vrste prehrane zadovoljeveju tu formulu. Jedna od njih je mediteranska prehrana, koju karakteriziraju obilje raznobojnog svježeg voća i povrća, riba, umjerena količina mesa, maslinovo ulje. 

Otkrića o hrani kao lijeku predodređena su da dramatično promijene naše prehrambene navike i ideje o tome kako možemo hranu koristiti u ljekovite svrhe. Istraživanja su možda složena, ali njihova poruka svakako nije, i može se sažeti u jednostavan moto: misliti o zdravlju - misliti u boji.

Četiri skupine boja

Radi jednostavnosti, hranu dijelimo u četiri velike skupine boja: žuto -narančastu, crvenu, zelenu i plavo - ljubičastu, koje bi svakodnevno trebale biti uvrštene u naš jelovnik.

Kombinirati namirnice vrlo je jednostavno, a dobit je dvostruka: privlačan obrok - zdravlje u tanjuru. Svakodnevna zdjelica voćne i salate od povrća zasigurno pruža više od oku privlačne hrane.

ŽUTO - NARANČASTO        mrkva, bundeva, kukuruz, mango, papaja, grejpfrut, naranča, mandarina, marelica

CRVENO       crvena paprika, rotkvica, rajčica, cikla, radič, malina, jagoda, lubenica, višnje, trešnje

ZELENO       špinat, blitva, brokula, tikvice, zelena salata, grašak, rikola, šparoga, kivi, avokado

PLAVO - LJUBIČASTO       crveni kupus, patliđan, šljive, grožđe, borovnice

Razmišljajući o načinu prehrane i obogaćujući je različitim bojama voća i povrća, možemo spriječiti mnoge bolesti današnjice (srčane bolesti, osteoporozu, dijabetes i kancerogena oboljenja), koje su posljedica toga kako živimo i kako se hranimo. 

Da bismo shvatili zašto hrana ima tako snažan utjecaj na naše tijelo, valja znati što ona sadrži. Ljekovitost hrane možemo pripisati svim fitokemikalijama iz voća i povrća, čija snaga leži u antioksidacijskom i protuupalnom djelovanju te sposobnosti poticanja prirodne obrane tijela protiv otrova (detoksikacija), što povoljno djeluje na zdravlje ljudskog organizma.

Izvor:"Vaše zdravlje"

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO