Košarica Narudžba

Prava biološka ili lažna hrana

19.09.2010
M. Šimović
U Europi puše jak vjetar biološke poljoprivrede, želja da se jede zdravo i čisto, obzor takvih shvaćanja se širi, a prevrednovanje tradicionalnih metoda nailazi na simpatije potrošača.

Nakon pokušaja invazije transgenskim namirnicama uvezenih i SAD-a i skandalima "ludih krava" i pilića zaraženih dioksinom, mnogi su roditelji počeli izabirati prehrambene proizvode uzgajane na drukčiji način, bez insekticida i infertrilizanata. I danas, za onoga tko želi čistu hranu bez pesticida, može se naći veliki broj namirnica. Asortiman koji se nalazi u gotovo 1000 supermarketa je velik i obuhvaća veliki asortiman namirnica, od žitarica, juha s tjesteninom do maslinovog ulja, mesa sa sirom, voćne salate, mlijeka i jogurta.

Sigurni ste da dobro birate?

Kad stavimo neki "bio" prehrambeni proizvod u košaricu, znademo li doista koju smo vrstu proizvoda izabrali? "Očekivanja potrošača prema biološkoj poljoprivredi treba razjasniti" precizira Enrico Finotti, istraživač u nacionalnom institutu za prehrambena istraživanja. Pogrešno je, na primjer, misliti da su "bio" salata, mlijeko, jogurt ili jaja hranjivi za dijete. Razlike, s čisto nutricionalnog gledišta, prema tradicionalnim proizvodima su marginalne. Biološki prehrambeni proizvodi nemaju ni odlike hrane s kontroliranim podrijetlom. Njihova "dodana vrijednost je u činjenici da su to čišći proizvodi proizvedeni bez insekticida i umjetnih gnojiva ili u slučaju bioloških mesa, bez dodataka hormona i antibiotika u životinjskoj hrani.

Manje kemije na tanjuru

Sve u svemu, izabrati biološko znači jednostavno jesti čisto, ili uzeti manju količinu potencijalno štetnih tvari, eliminirajući tako, što je moguće više, kemiju iz tanjura, što nije malo u vremenima zagađivanja hrane. No, ovaj jednostavni rezultat nije nimalo lako postići. Često se misli da su metode čiste poljoprivredne zanatski ili povjereni slučaju, ali nije tako.

Poljoprivrednik koji izabire biološko mora imati diskretnu i produbljenu prtljagu tehničkih znanja. Na primjer, ako se u tradicionalnim kulturama borba protiv parazita i nametnika ostvaruje prskajući polja s 2-3 proizvoda, u bio svijetu je potrebno po terenu i biljkama rasipati larve dobrih insekata, koristiti zamke i životinje da bi se uhvatili nametnici, potrebno je stimulirati rast bakterija na način da one pobjede bolesti itd....

Na organoleptičkoj razini osjećaj da imamo prehrambene proizvode drukčjeg okusa je očit samo za neke proizvode, dok je to teže za druge. U načelu možemo reći da "bio" jabuka, mrkva, salata ili tikvica mogu imati prednosti i na području okusa, ali to nije pravilo.

Određenija je pozicija Riccarda Cozza, stručnjaka jedne od institucija za kontrolu kvalitete proizvoda. Proizvodi povrtlarstva i voćarstva fertiliziraju se prirodnim tvarima koje zahtjevaju manje apsorpcije vode od strane biljke. Rezultat je proizvodnja voća i salate koje imaju nešto manje dimenzije, ali bogatije okusom i prehrambenom vrijednošću. Recimo da jabuka i kruška imaju različit okus i miris, kao i to da je njihova konzistencija bolja. No, bilo bi pogrešno staviti na istu razinu sve biološke proizvode, jer i u ovom sektoru postoje bolji proizvođači, kao i oni koji su manje pažljivi.

Sva je istina napisana na etiketi

 Kako shvatiti jesmo li izabrali kvalitetan biološki proizvod? Je li doista dovoljno znati čitati etiketu da bismo razlikovali pravi od lažnoga bio proizvoda? Uzmimo jedan proizvod s polica samoposluge, pročitajmo njegovo ime (mlijeko, jaja, voćni sokovi) iza kojeg slijedi izraz "iz biološke poljoprivrede" ? Ovaj natpis potvrđuje da se radi o namirnicama dobivenim isljučivo biološkim uzgojem. No, tko to jamči? Kontrole, povjerene od ministarstva, vanjskim institucijama zaduženim da provjere je li poslovni subjekt detaljno slijedilo sva pravila. Ovo je vrlo važan aspekt jer je prije nekoliko godina manjak kontrolora stvarao uznemirenost i sumnjičavost. Danas, imenovanjem i ustanovljenjem institucija za kontrolu i garancija za roditelje postaje veća. Iz tog razloga se na etiketi  kontroliranog proizvoda uvijek nalazi  izraz "kontrolirano od..." iza kojeg uvijek slijedi zaštitni znak ili pak ime jedne od institucija za kontrolu i certifikate što ih priznaje Ministarstvo poljoprivrede.

Zavodeći natpisi

Ne skidajmo oko s etikete, štoviše, kontrolirajmo popis sastojaka. Na policama dućana, naime, uz 100% biološke proizvode nalazimo i druge proizvode koji imaju količinu bioloških sadržaja što oscilira između 70 i 95% (npr. keksi priređeni od bio brašna i tradicionalnog maslaca). Za ovu grupu je zakonodavac predvidio da se na etiketi istakne ime i postotak bioloških sastojaka koji su korišteni. Kad to proizvođač želi može i zvjezdicom označiti u popisu sastojaka one sastojke koji su biološki.

Budimo pozorni na zavodeće natpise! Nemaju vrijednosti prisutni na nekim pakiranjima, kao npr. prirodni, organski, proizveden tradicionalnim načinima... čak i proizvodi koji nose biološko ime u izmišljenom imenu ili zaštitnom znaku ne dolaze nužno iz biološke poljoprivrede.

 

Biološka košarica:

Hrana koju se najviše isplati nabavljati

Voće

 

Na prvi pogled se biološko voće ne razlikuje od ostalog. Ima onih koji kažu da su njihov okus i miris bolji. Sadržaj mineralnih soli i antioksidansa, prema nekim studijama je viši.

Prednosti: najočitiji aspekt za majke je da djetetu daju užinu na bazi voća bez briga da ga uvijek moraju oguliti zbog ostatka štetnih tvari.

 

Cijena: obično je 50-100% viša

 

 

 

Mlijeko

U stajama se krave hrane biološkim proizvodima bez kemijskih dodataka, a čak se i liječe izbjegavajući antibiotike.

Prednosti: pretpostavljajući da mlijeko mora, uglavnom, biti svježe i visoke kvalitete, nadmetanje bioloških proizvoda s drugima je teško zbog visoke razine koju ovaj proizvod dostiže.

 

Cijena: litra svježeg mlijeka košta 15-30% više.

 

 

 

 

 

Jaja

 

Kokoši su hranjene na otvorenom na širokim prostorima, a noću odmaraju bez svijetla. Hrana je sastavljena od bioloških sastojaka, bez antibiotika i dodatnih tvari za bojenje žumanjaka.

Prednosti: Za eksperte je okus kuhanog jajaeta puno bolji.

 

Cijena: dvostruko veća u odnosu na druga jaja.

 

 

Keksi

 

Prave se od biološkog žita često integralnog ili semiintegralnog, bez ostataka insekticida. Sadržaj vlakana pomaže u regulaciji crijevne prokrvljenosti. Da bi se obogatio proizvod, koristi se suho voće, med ili slad.

Prednosti: izvrsna su alternativa užinama bogatim aditivima i hidrogeniziranim masnoćama osrednje kvalitete.

 

Cijena: u prosijeku 50-100% veća

 

 

Povrće

 

Povrće i salate su jako tražene jer, iznad svega one s dugim listom (zelena salata, špinat) ne sadrže ostatke pesticida. Asortiman je prilično širok.

Prednosti: ne treba eliminirati vanjske listove salate ili lisnatog povrća zbog straha od kemikalija, jer ih nema.

 

Cijena: varira između 50 i 100%.

 

 

Sokovi

 

Dobiveni su iz biološkog voća, pa stoga ne sadrže ostatke. Za vrijeme obrade i priprema sokova ne koriste se ni konzervansi ni aditivi.

Prednosti: najbolji izbor je onih sokova koji su 100% biološki bez dodataka šećera, a ako se čine previše koncentriranima, mogu se razrijediti vodom.

 

Cijena: 50-100% viša

 

 

Tijesto-

čišće i bogatije proteinima

 

Glavni prehrambeni proizvod mediteranske dijete u biološkom izdanju karakteriziran je niskim temperaturama u fazi isušivanja (60° C prema 80-85° C koje koriste velike tvrtke) i upotrebom mjedenih kalupa. Tako se izbjegava uništenje nekih važnih aminokiselina prisutnih u brašnu. Upotreba niskih temperatura i metalni kalupi koriste se samo u najzvučnijih proizvođača.

Prednosti tako proizvedenog tijesta jesu odsutnost ostataka insekticida i viši sadržaj esencijalnih aminokiselina npr. lizina.

 

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO