Košarica Narudžba

Omega-3 masne kiseline - zašto su nam potrebne?!

31.07.2011
M. Šimović
U smislu potencijalne koristi za zdravlje zapadnog svijeta, na priču o omegi-3 vjerojatno će se jednog dana gledati kao na najvažniju priču u povijesti modernog nutricionizma. Uloga omega-3 važna je za zdravlje čovjeka tijekom cijelog života.

  Zaštita srca i krvožilnog sustava

Snižava trigliceride, reducira pojavu aritmije i usporava nastanak arterijskog plaka

Omega-3 polunezasićene masne kiseline kao što su EPA i DHA štite srce i krvožilni sustav na mnoge načine uspješno pobjeđujući nekoliko kritičnih kardiovaskularnih faktora rizika. Povišena razina triglicerida u krvi značajno povečava rizik od srčanih oboljenja. Omega-3 značajno reducira razinu triglicerida i pomaže stabilizaciji ostalih rizičnih faktora povezanih s metaboličkim sindromom.

U borbi protiv povišene razine lipida u krvi nakon obroka

Dobro je istraženo područje djelovanja na povišenu razinu masti (lipida) u krvi nakon jela, tzv. postprandialnu hiperlipidemiju. To je pojava naglog povečanja količine lipida u krvi poslije obroka, a za koju istraživači pretpostavljaju da ima velik utjecaj na pojavu ateroskleroze i akutnog srčanog udara. Omega-3 posjeduje jedinstvenu sposobnost da ubrza uklanjanje lipida iz krvi poslije obroka te u tom smislu posjeduje značajne protektivne i preventivne osobine.

Omega-3 usporava nastanak plaka, sprječava zgrušnjavanje i poboljšava endotelne funkcije

Nestabilan plak nakupljen na arterijama može biti uzrokom srčanog udara. Nestabilne naslage eruptiraju, a njeni otkinuti djelići blokiraju slobodan protok krvi kroz žile. Srčani udar uzrokovan otkinutim dijelovima arterijskog plaka nastupa iznenada, bez tipičnih simptoma poput angine ili nedostatka daha. Omega-3 djeluju na samu strukturu plaka smirujući upalne procese, čineći ga manje nestabilnim i opasnim. Nadalje, studije pokazuju da omega-3 usporava i sam nastanak aterosklerotičnog plaka. Još jedan od uzroka nastanka srčanih bolesti je i endotelna disfunkcija, stanje pri kojem se krvne žile ne uspijevaju raširiti u slučaju povećane potrebe za boljim optokom krvi. Nove studije jasno pokazuju povezanost omega-3 s pravilnom funkcijom krvnih žila i proizvodnjom važnih supstanci u endotelnim stanicama, neophodnih za pravilnu dilataciju krvnih žila.

Omega-3 normalizira srčani ritam i preventivno djeluje protiv iznenadne smrti od srčanog udara

Omega-3 iz ribljeg ulja vrlo su efikasna u regulaciji srčane aritmije (atrijalna fibrilacija) koja značajno uvećava rizik od srčanog udara. Utvrđeno je da među osobama koje pate od srčane aritmije uvelike prevladavaju one s niskom razinom omega-3 masnih kiselina  u krvotoku te je klinička upotreba omega-3 masnih kiselina poželjna u tretmanu aritmije. Dobro provedena studija pokazala je značajno manju (54%) pojavu atrijalne fibrilacije u osoba koje se oporavljaju nakon obavljene operacije premosnice. Navedeno potvrđuje i druga studija, koja pokazuje obdukcijske nalaze osoba koje su umrle iznenadno.

  Preventivne osobine omega-3 kao pomoć protiv nastanka tumora i pomoć oboljelima

Zbog limitiranog uspjeha tretmana prtiv opake bolesti prevencija se često nalazi u fokusu interesa. Podaci prikupljeni u posljednja tri desetljeća pokazali su da ljudi koji žive u područjima u kojima se tradicionalno konzumira više ribe, poput Norveške i Japana, imaju manju pojavu raka od ostalih i tako dovodi u vezu konzumaciju omega-3 i pojave raka. Prije svega je utvrđeno da postoje mehanizmi koji mijenjaju genetički signal u stanicama ne dozvoljavajući im da postanu kancerogene. Nadalje, poznato protuupalno djelovanje omega-3 reducira proizvodnju inflamatornih molekula za koje se smatra da su inicijatori nastanka i progresije tumora. Istraživanja koja su za sada provedena na labaratorijski induciranim tumorima na životinjama pokazuju odlične rezultate djelovanja EPA i DHA komponenata omege-3 u prevenciji i progresiji raka dojke i prostate. Jednako, mehanizam djelovanja uzrouje nestanak receptora na površini tumorske stanice neophodnih za metastaziranje na ostala tkiva.

Suplementacija kao nadopuna kemoterapiji

Provedena istraživanja na nekoliko kemoterapijskih lijekova utvrdila su da su tumorske stanice koje sadrže veću količinu DHA mnogo osjetljivije na djelovanje terapije. U nekim se klinikama ovaj pristup upotrebljava tako da se suplementacija DHA radi prije početka te za vrijeme kemoterapije s vrlo dobrim rezultatima. I pacjenti koji se trebaju podvrći operativnim zahvatima također dobivaju omega-3 masne kiseline nakon što su potvrđene značajno manje komplikacije uzrokovane postoperativnim infekcijama. Iako će biti potrebno provesti još mnogo studija, do sada poznato ukazuje na značajnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji i tretmanu tumora.

  Omega-3 i mozak

Istraživanja povezanosti omege-3 i raspoloženja započela su nakon sređivanja meta studija koje su egzaktno pokazale da je među populacijom koja konzumira više morske ribe manje depresivnih poremećaja. Ne samo činjenica da je u većini zapadnih zemalja prehrana bazirana na procesiranoj hrani, nego i trendovi mršavljenja koji najčešće podržavaju vječnu tezu kako treba izbjegavati masti, uzrok su porasta depresivnih stanja. Dodatak iznimno važne omege-3 pokazuje pozitivne rezultate u različitih pacjenata i može biti prava pomoć osobama svih dobnih skupina koje zapadaju u depresivna stanja. Uz to, prema jednoj od posljednjih objavljenih studija omega-3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje već uzimaju prepisane im medikamente, a ne uspijevaju postići željene rezultate. Poboljšanja u kombinaciji s lijekovima uočena su kod depresija, uznemirenosti, poremećaja sna i smanjenog libida. Studija objavljena u Engleskoj potvrdila je efikasnost konzumacije zajedno s lijekovima kod oboljenja od bipolarnog poremećaja. Kao iznimno važna za funkcioniranje mozga, omega-3 se pokazala uspješnom u tretmanu poremećaja pažnje (ADHD) u djece i adolescenata te u tretmanu i prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti. Dobrim dijelom se za sada vjeruje da su mehanizmi djelovanja uvelike povezani s već spomenutim anti-inflamatornim djelovanjem omega-3 masnih kiselina. Dokazana je i povezanost nedostatka omega-3 s razinom fosfatidilserina, važne supstance u mozgu koja osigurava pamćenje i posjeduje antidepresivna svojstva. Količina omega-3 masnih kiselina koja se primjenjuje klinički u SAD-u kreće se od 1000-2000 mg dnevno, dok su se kliničkim ispitivanima te količine kretale od 1000-4000 mg dnevno.

  Omega-3 i kosti - povezanost za koju mnogi ne znaju

Iako postoje tek preliminarna istraživanja na životinjama i ljudima, dovoljno snažno upozoravaju na povezanost konzumacije ovih masnih kiselina u očuvanju jakih kostiju, naročito uslijed starenja. Ista istraživanja kažu da omega-3 može spriječiti gubitak koštane mase uslijed procesa starenja i povećati apsorpciju važnog kalcija. Snaženje kostiju i protuupalni efekt omege-3 ima osobitu važnost za smanjenje rizika od osteoporoze kod post-menopauze, kao i za svu odraslu populaciju koja pati od gubitka koštane mase te oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili periodontitisa.

  Koliko omega-3 uzimati?

Liječnici koji upotrebljavaju omega-3 masne kiseline u kliničkom tretmanu pacjenta sugeriraju uzimanje 1200-1800 mg ovih masnih kiselina u smislu prevencije i regulacije različitih rizičnih markera srčanih oboljenja. Kako bi značajno djelovale na povišene trigliceride, količine se kreću oko 3000 mg dnevno za pripravke standardne koncentracije.

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO