Košarica Narudžba

Koenzim Q10- rješenje za umor

19.09.2010
M. Šimović
Iako je otkriven tek sredinom 20st. koenzim Q 10 je danas u mnogim zemljama jedna od najpropisivanijih tvari koje liječnici nude svojim pacjentima za ublažavanje simptoma kroničnog umora, ali i različitih srčanih tegoba.

Uz to, on je snažan aktivator stanične energije pa se neizbježno nalazi u torbama mnogih sportaša.

O njegovu značaju govori i Nobelova nagrada koju je 1978, g. primio prof. dr. Peter Mitchell za otkriće ubikinona (koenzima Q 10). Naziv ubikinon izveden je iz latinske riječi "ubiquitus" , što znači svugdje prisutan, jer je koenzim Q 10 prirodni sastojak hrane, prisutan u svim stanicama našeg tijela.

Aktivator stanične energije

U tijelu koenzim Q 10 ima važnu funkciju u pretvorbi energije prehrambenih tvari u vlastitu tjelesnu energiju. Taj proces pretvorbe odvija se u mitohondrijima, djelovima stanice koji zasluženo nose naziv "stanične energetske centrale". U njima se svi energetski donatori hrane (masnoće, ugljikohidrati, bjelančevine) metaboliziraju uz pomoć kisika, kako bi na kraju proizvele molekule ATP-a. Adenozintrifosfat ili ATP predstavlja energetske zalihe našeg organizma, a mnogi molekulu ATP-a vole uspoređivati s novcem. Taj stanični novac (energija) se stvara kada unosimo dovoljne količine hrane, a troši kada nam je energija potrebna. Dobivanje stanične energije rezultat je vrlo složenih, međusobno usklađenih reakcija koje reguliraju enzimi. Koenzim Q 10 je odgovoran za završnu fazu energetskog metabolizma stanice te na taj način neophodan za nastajanje energije u svakoj stanici našeg tijela.

Uz sudjelovanje u energetskom metabolizmu, neobično je i važna uloga koenzima Q 10 kao prirodnog antioksidansa. Upravo ta dva sastojka ključ su višestrukog povoljnog učinka koenzima Q 10 na naše opće stanje i fizičku sposobnost, ali i srčanu funkciju.

Odakle dolazi koenzim Q 10

Najveće koncentracije koenzima Q 10 pronađene su u srcu i jetri gdje radi specifičnog metabolizma postoji vrlo velika potreba za energijom.

Potrebe organizma za koenzimom Q 10 podmiruju se prehranom i vlastitom proizvodnjom u jetri. U tijelu ne nastaju uvijek jednake količine koenzima Q 10: njegovo stvaranje se povećava pri fizičkom radu, ali i uzimanjem hormona štitnjače, a smanjuje se starenjem.

Meso, soja, orasi, ulja, bademi i špinat osobito su bogati koenzimom Q 10, pa se uz raznovrsnu i pravilnu prehranu do određene starosne dobi mogu zadovoljiti dnevne potrebe.

Jednostrana prehrana i sve dulji životni vijek ljudi stvaraju potrebu za nadopunom koenzima Q 10. Pouzdano je utvrđeno da se koncentracija koenzima Q 10 u stanicama sa starošću smanjuje. Tako je napr. sadržaj koenzima Q 10 u organizmu manji za oko 30% u dobi od 40 godina, dok je kod 60 godišnjaka manj i do 60% u odnosu na njegov sadržaj u 20 godišnjaka. Takav manjak nužno se odražava na stanični metabolizam- stanice ostaju bez potrebne energije i ne mogu obavljati svoje funkcije, što može dovesti do stanične smrti i postupnog propadanja organizma.

Utvrđeno je i da kronični nedostatak koezima Q 10 dovodi do trajnog umora i iscrpljenosti, nedovoljne koncentracije i metaboličkih poremećaja. Ako se kod tih stanja ništa ne poduzme, može doći do poremećaja metabolizma uglljikohidrata (dijabetes starijih osoba), poremećaja metabolizma masti (oštećenja krvožilnog sustava) te do ubrzanog prijevremenog starenja stanica, pojedinih vitalnih organa, a time i čitavog tjelesnog sustava. Kod takvih se stanja preporučuje svakodnevna nadoknada od najmanje 30mg koenzima Q 10.

Zaštita srca i brojnih organa

Ipak, manjak koenzima Q 10 primarno se očituje u slabijoj funkciji srčanog mišića, koja u konačnici uzrokuje popuštanje srca. Tako se koenzim Q 10 već dugi niz godina uspješno primjenjuje i u prevenciji nastanka i za olakšanje simptoma kod brojnih kardiovaskularnih oboljenja: popuštanja srca, angine pektoris, srčanog infarkta, arteroskleroze te povišenog krvnog tlaka.

Biokemijska osnova za primjenu koenzima Q 10 u terapiji srčanih oboljenja utemeljena je prije dvadesetak godina brojnim pretkliničkim ispitivanjima, a te su postavke danas u potpunosti potvrđene. Velika studija objavljena 1993. godine, a provedena na čak 641 ispitaniku, pokazala je da dodatak koenzima Q 10 uobičajenim lijekovima kod osoba koje boluju od kroničnog popuštanja srca značajno smanjuje učestalost komplikacija bolesti (plućnog endema, kardijalne astme) kao i potrebu za hospitalizacijom.

Isto tako, brojne studije su pokazale da premedikcija s koenzimom Q 10 pomaže pacijentima koji su imali operacije na otvorenom srcu; njihov postotak preživljavanja je veći, a vrijeme oporavka kraće. Takav učinak koenzim Q 10 ostvaruje zaštitom srca u razdobljima ishemije, odnosno nedostatka kisika.

I naša koža je svakodnevno izložena oksidativnim utjecajima što pridonosi njezinu ubrzanu starenju, a koenzim Q 10 kao antioksidans i energetski posrednik usporava i zaustavlja procese starenja kože te značajno reducira nastanak bora. U takvim je slučajevima kako bi se ostvario optimalni učinak i poboljšala vitalnost kože, potrebno ne samo primjenjivati pripravke koenzima Q 10 u obliku krema, već je od izuzetne važnosti i njegov oralni unos.

Koenzim Q 10 neophodan je i za održavanje vitalnosti vezivnog tkiva, a naročito zubnog vezivnog tkiva te je stoga nezaobilazna njegova primjena u prevenciji i liječenju vrlo čestih problema paradontoze (što je ujedno bila i prva uspješna primjena tog spoja).

Mogućnosti primjene koenzima Q 10 još uvijek nisu iscrpljene, a vrijeme njegove šire primjene tek je ispred nas. Razmatra se njegov učinak kod degenerativnih mišićnih bolesti, hepatocelularnog karcinoma i šećerne bolesti. Možda nije previše pretenciozno promatrati taj spoj i kao svojevrsno jamstvo dugovječnosti, budući da su istraživanja pokazala da njegova primjena znatno produljuje životni vijek pokusnih životinja.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO