Košarica Narudžba

Djelovanje kisele i lužnate hrane na organizam

23.02.2011
M. Šimović
Ravnoteža kiseline i lužine u tijelu iznimno je važna za naše zdravlje. Nema organa niti pojedinačne stanice našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti.

 Dokazano je da kiselost tijela djeluje vrlo nepovoljno na naše zdravlje. Evo nekoliko primjera kako kiselost može utjecati na naše zdravlje:

Probavni sustav: 

kronični i akutni gastritis, konstipacija, probavni problemi, osjećaj punoće, nadutost, problemi sa žuči. 

Koštano-mišićni sustav: 

giht (mokraćna kiselina), bolni mišići (mliječna kiselina), oštećenje diskova među kralješcima, kronična i akutna bol u leđima, osteoporoza, artritis, reumatizam mekog tkiva - zglobova.

Koža - kosa - zubi: 

gubitak kose, lomljivi nokti, karijes, paradontoza, suha koža, neurodermitis, gljivična oboljenja, akne kod tinejdžera i odraslih, nečista koža, celulit.

Metabolizam: 

prekomjerna težina, napadi proždrljivosti, iznenadna želja za slatkim, dijabetes, debljanje, bubrežni kamenci, povišenje mokraćne kiseline.

Krvno-žilni sustav: 

povišeni krvni tlak, sklonost moždanom udaru, prerana kalcifikacija, bolesti srčanih krvnih žila, poremećaj opskrbe krvlju u nogama i rukama, vrtoglavica, migrena i srčani udar.

Organizam u cijelosti: 

slab imunološki sustav, kronični bolovi, depresija, nervoza i simptomi stresa, preforsiranost kod sportaša, prerano umaranje.

 Prema istraživanjima, velika lužnatost u krvi spriječava nastajanje i razvijanje postojećeg raka. Istraživanja govore kako se rak ne može razvijati u lužnatoj okolini, nego u kiseloj, tako da bi Ph krvi trebao biti što viši. Inače neutralno je 7.0ph, naše tijelo je blago lužnato 7.4ph. Takav način prehrane bi bio velika pomoć u tretiranju raka. 

Ovdje se nalazi popis hrane koja stvara lužnatost u krvi, odnosno kiselost. Pregledom namirnica nije slučajno da se dosta dijeta za ljude koji imaju rak i koji su se izliječili od raka podudaraju. 

 

Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, bi trebao biti 75% "lužnate hrane" i 25% "kisele" tijekom dana.

HRANA KOJA POTIČE LUŽNATOST:

Povrće: brokula, kupus, mrkva, cvjetača, celer, blitva, krastavci, maslačak, jestivo cvijeće, patliđan, češnjak, zeleni grah, kelj, koraba, zelena salata, gljive, luk, paprika, tikva, alge, špinat, spirulina, slatki korijen, rajčica,

Orijentalno povrće: maitake, daikon, shitake, kombu, reishi, nori, umeboshi, wakame,0

Bjelančevine (proteini): lješnjaci, proso, tofu (fermentirani), proteinski prašak od sirutke,

Začini: cimet, curry, đumbir, čili paprika, morska sol, miso, tamari, svo bilje,

Ostale namirnice: pčelinji pelud, granule lecitina, probiotičke kulture, sokovi od povrća, sokovi od svježeg voća, 

Lužnati minerali: Kalij-ph 14, Kalcij-ph 12, Magnezij-ph 9

 

HRANA KOJA POTIČE KISELOST:

Povrće: kukuruz, masline, leća, buća,

Voće: ušećereno voće, borovnica, šljive, suhe šljive,

Žitarice: ječam, mekinje, kukuruz, zob, riža, rižini keksi, raž, pšenica, pšenične klice, tjestenina, krekeri, bijelo brašno, pšenično brašno,

Mahunarke: crni grah, zeleni grašak, bijeli grah, crveni grah, leća, sojino mlijeko, bademovo mlijeko,

Mliječni proizvodi: maslac, sir, sladoled, hladno mlijeko,

Životinjski proteini: šunka, govedina, šaran, morske školjke, suha govedina, riba, jastog, janjetina, svinjetina, bakalar, zečetina, štuka, sardina, škampi, tuna, losos,puretina, teletina, meso divljači,

Ulja i masti: ulje avokada, maslinovo ulje, sezamovo ulje, suncokretovo ulje, ulje kukuruza, svinjska mast,

Zaslađivači: šećer, kukuruzni sirup, rogač,

Alkohol, lijekovi i ostale kemikalije: vino, žestoka pića, rakija, pivo-ph 2.5, coca cola-ph 2, medicinski lijekovi, duhan, pesticidi, herbicidi,

Ostalo: indijski oraščić, kikiriki, maslac od kikirikija, orasi, kakao, kava-ph 4, ocat, senf, papar, bezalkoholna gazirana pića,

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO