Košarica Narudžba

Brza hrana u djece povećava rizik od astme i alergija!

24.02.2013
M. Šimović
Djeca koja jedu puno brze hrane su znatno više izložena riziku astme, ekcema i rinitisa zaključilo je veliko međunarodno istraživanje objavljeno u tjedniku Thorax. Istraživači su potvrdili da su sva tri stanja u porastu u cijelom svijetu.

Ako je veza između brze hrane i smiptoma astme rinokonjuktivitisa i ekcema uzročno povezana onda ova istraživanj imaju veliku važnost za javno zdravstvo na globalnoj razini kažu istraživači.

Istraživači su dali hranu i medicinske upitnike roditeljima od više od 181 000 djece u dobi od 6 do 7 u 64 centra u 31 državi, plus 319 000 djece u dobi od 13 do 14 u 107 centara u 51 državi. Sva ta djeca su sudjelovala u Međunarodnoj studiji  o astmi i alergijama kod djece (ISAAC).

Roditelji su odgovarali na pitanja o težini simptoma u djece koji se tiču zdravstvenih problema u vezi alergija u razdoblju od 12 mjeseci uključujući i koliko često su se simptomi pojavljivali i koliko često su smetali pri dnevnim obavezama i ometali spavanje. Zdravstvena stanja koja su uključena u studiju su ekcema, astma (definirana kao teško disanje) i rinokonjuktivitis (definiran kao svrbež očiju i vodene oči zajedno sa začepljenim ili šmrkavim nosom).

Roditelji su, također, pitani o unosu hrane koja je prethodno povezana s povećanim ili smanjenim rizikom od određenih zdravstvenih stanja. Na upitniku je bila popisana hrana kao što je meso, riba, mlijeko, maslac, margarin, jaja, orasi, voće i povrće, pahuljice, kruh i tijesto, riža, krumpiri, brza hrana i hamburgeri. Roditelji su morali okarakterizirati unos hrane svoje djece u kategorije: nikad, ponekad, jednom, ili dva puta na tjedan ili tri ili više puta na tjedan.

Brza hrana povećava rizik i težinu posljedica

Istraživanje je pokazalo da je konzumacija brze hrane povezana s povećanim rizikom od simptoma u mlađe i starije djece. Oni koji jedu tri ili više obroka brze hrane na tjedan izloženi su 39% većem riziku od teške astme u adolescentskom razdoblju i 27% većem riziku od astme u dobi mlađe djece. Brza hrana je također povezana sa mnogo teških simptoma astme i rinokonjuktivitisa.

U adolescenata, konzumacija brze hrane je povezana sa višim rizikom od teških simptoma sva tri stanja. U mlađe djece, konzumacija brze hrane je povezana s astmom i rinokonjuktivitisom.

Takva dosljednost u rezulattima daje težinu mogućoj kauzalnosti simptoma i unosa brze hrane kažu istraživači.

Zapaženo je da konzumacija voće tri ili više puta na tjedan znatno smanjuje rizik od simptoma sva tri navedena stanja u mlađe djece te također smanjuje rizik od simptoma astme i rinokonjuktivitisa u adolescenata.

Iako studija nije išla za tim da otkrije zašto brza hrana povećava ove simptome, istraživači naglašavaju da to može biti povezano s unosom velikih količina trans i zasićenih masti za koje se zna da loše utječu na imunološki sustav. S druge strane, za voće je poznato da je antioksidans i da itekako može koristiti imunološkom sustavu.

Izvor: naturalnews.com

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO