Košarica Narudžba

Bijeli luk (češnjak) - suplement ili lijek?

24.10.2012
M. Šimović
Bijeli luk (češnjak) svakako je najbolje opisana biljka i najviše istraživani supstrat biljnog podrijetla uopće! Tko voli bijeli luk (Allium sativum), ne bi trebao biti zabrinut za zdravlje, a domaćica koja sve priprema na bijelom luku

 najbolji je liječnik svoje obitelji! Povijest uporabe bijelog luka vrlo je bogata i seže daleko u povijest. Bijeli luk se spominje u bibliji i u Talmudu. Hipokrat, Galen, Plinije i Dioskorides spominju bijeli luk u svojim spisima na više mjesta navodeći zbog čega je korišten (problemi probave i disanja, crijevni paraziti). U novije vrijeme tj. 1858 godine njegovo antibakterijsko djelovanje spominje Louis Pasteur. Sve što se zbilo kasnije, bilo je u prilog njegovih fenomenalnih učinaka.

Djelatna tvar:

Najvažnija je sumporna komponenta Alicin, koji se oslobađa razbijanjem ovojnica česna i gnječenjem odnosno žvakanjem svježeg (sirovog) bijelog luka. Postoje i druge komponente koje također sadrže sumpor a to su ajoen, alil sulfid i vinilditiin međutim one su slabijeg učinka.

Kako djeluje:

Iz narodne medicine je poznato zaštitno djelovanje kada je u pitanju srce i krvožilni sustav, a sada je to u najvećoj mjeri znanstveno verificirano. Mnogi radovi upućuju na njegovo povoljno djelovanje kada je u pitanju krvožilni sustav; alicin snižava tlak, kolesterol i trigliceride masti, usporava grušanje krvi i ubrzava fibrinolizu. Ova su svojstva izuzetno dragocjena jer spriječava nastajanje kobnog ugruška. Pokusi s dvostrukom slijepom probom pokazali su da može spustiti kolesterol za 10%. Slijedeća skupina radova potkrijepljena dvostrukom slijepom probom pokazala je da alicin iz bijelog luka djeluje preventivno protiv ateroskleroze. Ipak, najznačajniji njegov utjecaj na krvni tlak; metaanaliza pokazuje velik broj radova kao i velik broj pozitivnih mišljenja tj. da uspješno snižava tlak.

Antibakterijsko, antiviralno i antifungalno djelovanje je prvo otkriveno i obilato korišteno u praktičnom svakodnevnom životu. Narod kaže “najedi se luka pa ti neće biti muka” ili “tamo gdje ima luka nema bolesti”. To je naravno istina koja je i znanstveno dokazana. Ako na bakterijsku podlogu s kulturom nakapate soka od bijelog luka, nakon 24 sata okolo će se stvoriti tzv zona inhibicije tj zona u kojoj bakterije ne rastu. Nisu svi mikroorganizmi jednako osjetljivi na bijeli luk, ali antagonističko djelovanje je vrlo jasno izraženo. Kod toga treba reći da on nije antibiotik i ne može izlječiti upalu pluća, ili gripu ali može spriječiti banalne infekcije. Primjerice neke gljivične infekcije (Candidijaza) uspješno se saniraju preparatima alicina.

Oko njegova antikarcinogenog djelovanja, postoje dvojbe znanstvenika; ima onih koji zastupaju pozitivno ali i negativno mišljenje. Neki pokusi na ljudima su pokazali da redovno konzumiranje bijelog luka (češnjaka) reducira rizik od pojave raka jednjaka, želuca i kolona. To se bazira na činjenici da alicin reducira karcinogene tvari u hrani. Slijedeća je njegova antioksidacijska aktivnost:

Oblik, doziranje i sporedni učinci:

Nekadašnji problem neugodnog zadaha nakon konzumiranja svježeg luka ili suplemenata bijelog luka sada je definitivno rješen. Postoji cijeli niz pripravaka na bazi luka ili ekstrakta luka u obliku kapsula i obloženih tableta koji se mogu koristiti po želji bez zadaha. Preporučena dnevna doza je 600-900 mg podijeljeno na 2-3 puta.
Treba upozoriti korisnike da bijeli luk značajno snižava sposobnost grušanja krvi (16) pa treba konzultirati liječnika prije operacije ili ako korisnik istovremeno dobiva lijekove sličnog djelovanja. Suplement na bazi bijelog luka mogu koristiti trudnice i majke dojilje. Dapaće, postoje 2 studije koje su pokazale da su bebe zdravije ako je majka konzumirala takve suplemente. Od sporednih učinaka moguć je kod osjetljivih osoba osip na koži, napuhnutost i podrigivanje.

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO