Košarica Narudžba

Afrodizijačka svojstva Tribulus Terrestrisa

29.05.2011
M. Šimović
Ovim se istraživanjem ispitao afrodizijački učinak Tribulusa terrestrisa na kastrirane mužjake štakora. Naime, Tribulus terrestris je biljka koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje seksualnih funkcija.

Glavni sastojak suhog ekstrakta ove biljke je protodioscin, spoj iz skupine saponina.

Štakori su podijeljeni u pet skupina sa po osam odraslih muških jedinki. Štakori iz tri skupine su kastrirani, a zatim su primali destiliranu vodu (V), testosteron (T) ili ekstrakt Tribulus terrestrisa (TT).
 
Kako bi egzaktno pratili i  mjerili promjene u seksualnom ponašanju jedinki uključenih u ovo istraživanje istraživači su odredili i definirali šest ključnih parametara:
 
MOUNT FREQUENCY (MF): učestalost naskakivanja mužjaka na ženku od trenutka uspostavljanja kontakta do ejakulacije, ali bez mužjakove penetracije u spolovilo ženke.
 
INTROMISSION FREQUENCY (IF): učestalost (brojnost) penetracija mužjaka u spolovilo ženke od trenutka uspostavljanja kontakta do ejakulacije.
 
MOUNT LATENCY (ML): vremenski period od uspostavljanja kontakta do prvog naskakivanja mužjaka na ženku.
 
INTROMISSION LATENCY (IL): vremenski period od uspostavljanja kontakta do prve penetracije mužjaka u ženku.
 
EJACULATION LATENCY (EL): vremenski period od prve penetracije do ejakulacije.
 
POST-EJACULATORY INTERVAL (PEI): vremenski period od ejakulacije do prve slijedeće penetracije.
 
Izuzetno je bitno naglasiti razliku u seksualnom ponašanju između kastrirane skupine mužjaka i one intaktne prije početka istraživanja. Kastrirana je skupina životinja pokazivala izrazito umanjenu seksualnu funkciju i značajno umanjenu uobičajenu seksualnu reakciju na prisutnost ženskih jedinki.
 
 
Tablica 1.
 
Muške jedinke iz kastriranih grupa pokazale su znatno umanjenu seksualnu aktivnost. Naskakanje mužjaka (MF) na ženke bez spolne penetracije bilo je i do 50 % manje učestalo kod kastriranih mužjaka.
 
 
Tablica 2.
 
Mužjaci iz kastriranih grupa pokazali su značajno manju učestalost spolne penetracije (IF).
 
Kako bi se što jednostavnije prikazali dobijeni rezultati složene su tablice prema praćenim parametrima (MF, IF, ML, IL, EL, PEI).
 
Učinak protodioscina na kastrirane mužjake:
 
Tablica 3.
 
Grupe 4 i 5 poslije primanja testosterona odnosno Tribulusa terrestrisa pokazale su statistički značajno povećanje seksualne funkcije koje se očitovalo povećanjem broja naskakanja na ženku (MF). U grupi mužjaka na testosteronu povećalo se za 30,51 %, a u grupi na Tribulusu terrestrisu za 11,86 %.
 
Tablica 4.
 
Grupe 4 i 5 poslije primjene testosterona (grupa 4) i Tribulusa terrestrisa (grupa 5) pokazale su statistički značajno povećanje frekvencije spolne penetracije mužjaka od 26,15 % (grupa 4) i 18,46 % (grupa (5)
 
 
Tablica 5.
 
Kastrirani mužjaci pokazali su znatno produženo vrijeme od uspostavljanja kontakta sa ženkom do prvog naskakanja bez penetracije i produženo vrijeme do prve spolne penetracije u ženku.
 
Poslije primjene testosterona ili Tribulus terrestrisa (grupe 4 i 5) prvi parametar (ML) se značajno poboljšao. Vrijeme do prvog naskakanja na ženku značajno se skratilo u obje grupe, u grupu 4 za 18,04 %, a u grupi 5 za 10,57 %.
 
 
Tablica 6.
 
Vrijeme od uspostavljanja kontakta sa ženkom do prve spolne penetracije (IL) statistički se značajno smanjilo u grupi 4 (testosteron) i grupi 5 (Tribulus terrestris).
 
U grupi 4 (testosteron) skraćenje IL intervala iznosilo je 26,86 %, a u grupi 5 (Tribulus terrestris) skraćenje je bilo za 20,65 %.
 
 
Tablica 7.
 
Vrijeme od prve spolne penetracije mužjaka do ejakulacije (EL) bilo je znatno produženo u grupama s kastriranim jedinkama. Poslije davanja testosterona (grupa 4) i Tribulus terrestrisa (grupa 5) došlo je do statistički značajnog skraćenja spomeutog intervala. U grupi 4 (testosteron) skraćenje je iznosilo 20,42 %, a u grupi 5 (Tribulus terrestris) 16,41 %.   
 
 
Tablica 8.
 
Postejakulatorni interval, vrijeme od ejakulacije do slijedećeg naskakivanja mužjaka na ženku bilo je produženo kod sve tri grupe s kastriranim jedinkama. Poslije primjene testosterone (grupa 4) i Tribulus terrestrisa (grupa 5) postejakulatorni period se smanjio, a u grupi 4 je to smanjenje bilo statistički značajno.
 
 
 
 ZAKLJUČAK
 
Ovo je istraživanje pokazalo nekoliko bitnih činjenica vezanih za smanjenje seksualnih funkcija zbog manjka androgenih hormona.
 
Istraživanje je pokazalo značajno sniženje svih seksualnih parametara kod kastriranih jedinki. Kastrirani su mužjaci pokazivali smanjenje svih parametara seksualne aktivnosti, manji broj naskakanja na ženku, manji broj spolnih penetracija, produženi period od prvog kontakta do naskakanja i spolne penetracije i produženo vrijeme od prve penetracije do ejakulacije.
 
Ujedno, ovo je istraživanje pojasnilo i dokazalo periferni i centralni učinak androgena na erektilnu funkciju
 
Primjena egzogenog testosterona ili Tribulusa terrestrisa (protodioscina) statistički je značajno poboljšala sve parametre vezane uz seksualne funkcije mužjaka.
 
Promatrajući sve navedene parametre (MF, IF, ML, IL, EL, PEI) ovo je istraživanje nedvojbeno pokazalo statistički značajan učinak protodioscina na povećanje libida i seksualne funkcije te je ujedno dokazalo snažna afrodizijačka svojstva suhog ekstrakta Tribulusa terrestrisa.
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO